Chinchilla's als huisdier

Voordat je aan chinchilla's begint, bereid je dan goed voor! Zoek genoeg informatie over de chinchilla, en over de huisvesting voor jouw chinchilla's. Chinchilla's zijn overdag niet of weinig actief, 's avonds en 's nachts wordt de chinchilla erg actief, een chinchilla kan dan veel lawaai maken! De chinchilla's springen door de kooi, ze hebben daarom ook een zeer ruime kooi nodig. Ze zijn erg nieuwsgierig, en zetten overal hun tanden in. Een chinchilla moet daarom ook een kooi hebben die "chinchillaproef" is. Chinchilla's zijn meesters in ontsnappen, en zullen dit dan ook proberen.

De meeste chinchilla's zijn erg vriendelijk van karakter, maar het zijn zeker geen knuffeldieren. Je kan een chinchilla niet op schoot houden zoals een konijn of een cavia, de chinchilla zal zo weg zijn! Ze zijn zeer vlug, een chinchilla zou niet snel bijten.

Je mag een chinchilla nooit oppakken zoals bijv. een konijn, waarbij je die aan hun nekvel kunt optillen. Zou je dit bij een chinchilla doen dan vallen zijn haren uit. Je kunt ze het best met 2 handen opscheppen, wil je hem toch even vasthouden, doe dit dan aan de staartwortel.

Het hantam maken vraagt dan ook het nodige geduld en aandacht, een chinchilla vlucht bij snelle bewegingen, dus houdt je zo rusig mogelijk. Laat de chinchilla de omgeving verkennen, en blijf in de buurt zitten, de chinchilla zal vanzelf uit nieuwsgierigheid naar je toekomen. Grijp niet meteen naar de chinchilla, want hij zou wegvluchten. Laat hem over je heen lopen, je kunt hem een speciaal chinchillasnoepje aanbieden, dat zullen ze meteen aanpakken! Want daar zijn ze dol op, zo kun je zijn vertrouwen winnen, en zal het een leuk huisdier worden!

Een chinchilla is een echte rommelmaker, rond de kooi vind je vaak zaagsel hooi en chinchillapoepjes, het is daarom ook aan te raden een kooi te nemen die alleen aan de voorkant open is, zo heb je de minste rommel in huis. Chinchilla's stinken niet, maar dan moet je de kooi wel op tijd schoonmaken.

Erg belangijk voor een chinchilla is de zandbak! Hierdoor blijft de vacht in goede conditie, ze mogen alleen speciaal chinchillazand hebben in hun zandbak. De chinchilla zal daar van genieten, deze moeten ze dagelijks krijgen.

 

Je mag een chinchilla nooit alleen houden, deze dieren leven altijd met 2en of in een groep! Een chinchilla die alleen zit gaat vereenzamen en kan zelfs dood gaan! Ze vinden het heerlijk om tegen elkaar aan te kruipen!

 

 

 Chinchilla's zijn gek op knagen. Daarom moet er altijd een knaagsteen in hun hok aanwezig zijn. Ook fruit/wilgentakken is goed voor de chinchilla's om aan te knagen

Voeding

Chinchilla’s zijn van  gewend aan droog en vezelrijk voedsel. Dagelijks vers en droog hooi is een belangrijk onderdeel van de voeding van de chinchilla. Hooi zit vol vezels en zorgt voor een goede vertering van het andere voedsel. Daarnaast helpt hooi bij het slijpen van de tanden.

Het voer van de chinchilla

De chinchillapellets bestaan uit geperst hooi, gemalen granen en toegevoegde vitamines en mineralen. Chinchilla's mogen alleen pellets die bestemd zijn voor chinchilla's. Andere naagdiervoer kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de chinchilla.

-Volwassen chinchilla’s eten ongeveer ± 35 gram per dag

-Jong opgroeiende chinchilla’s eten ongeveer  ± 20 gram.

Wat chinchilla's niet mogen

Chinchilla's mogen geen suiker, vet of vochtige bestanddelen eten omdat hun darmstelsel daarvan van streek kan raken.

Eten van eigen uitwerpselen 

Bijna alle knaagdieren eten af en toe hun eigen uitwerpselen, zo ook de chinchilla. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat vitamine B12. Door het eten van hun ontlasting krijgen ze die vitamine binnen.

Een kalksteenblok en voldoende vers water.

 

Onze chinchilla's krijgen brit gemengd met burgess chinchillavoer

De kooi

Deze zelfgemaakte kooi is idiaal voor chinchilla's hij is alleen aan de voorkant open, ook zitten de deurtjes wat hoger, zodat ze geen rommel kunnen maken. De deurtjes kunnen ze niet kapot knagen, en zijn gemakkelijk te openen, doordat de deuren groot zijn is het schoonmaken gemakelijk en kun je de chinchilla beter oppakken.

 

Wat moet er in de kooi aanwezig zijn:

-2 of meerdere chinchilla's (zet ze nooit alleen!)

-meerdere plankjes waarop de chinchilla kan zitten

-een knaagsteen (gasbeton in elke bouwmarkt te verkrijgen)

-voldoende eten in een bakje

-voldoende vers drinkwater

-bodembedding

-hooi om te knabbelen, je hebt diverse soorten hooi

-eventueel een schuilhuisje, of een loopwiel

-minimaal 1 keer per dag de zandbak

 

 

Je kunt Chinchilla's ook goed huisvesten in een kamervoliere, of een papegaaienkooi.